
Derfor må du aldrig bruge UTM-parametre til interne links
Der findes dog mange misforståelser omkring UTM parametre og det ses ofte, at de anvendes på interne links, f.eks. for at se hvordan et link på forsiden til en underside bliver anvendt. I dette tilfælde skal man anvende en anden løsning end UTM parametre og i denne artikel vil grundene hertil blive gennemgået.
Hvad er UTM parametre?
Urchin Tracking Module (UTM) parametre består af fem varianter af URL parametre, som man kan indsætte direkte i URL’en for at måle effekten af en given marketing kampagne i Google Analytics.
Dette er især relevant for kampagner gennem e-mail, Facebook, Bing, LinkedIn m.m.
Anvender man Google Analytics til at lave sine analyser af sine marketingaktiviteter på tværs af platformene bør man bruge UTM parametre.
Gennem Googles Campaign URL Builder – https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/ er det muligt at opbygge sine UTM parametre:
I ovenstående eksempel føres trafikken ind til adgora.dk via en kampagne fra Facebook. Campaign Source er det eneste felt, der er krav til at skulle udfyldes og man kan nøjes med dette, men det vil i såfald ikke fortælle andet end, at trafikken kommer fra Facebook.
Campaign Medium viser hvilket medium trafikken kommer fra. I dette eksempel er CPC (Cost Per Click) blevet anvendt. Campaign Name er navnet på selve kampagnen og i dette tilfælde er det et juletilbud. Campaign Term og Campaign Content vælges selv alt efter hvilken information man vil lave analysen ud fra. I dette tilfælde er Campaign Term blevet anvendt om målretningen (remarketing) og Campaign Content er anvendt til at analysere hvilken tekst af en række forskellige som klarer sig bedst og er derfor blevet kaldt tekst2.
Landingssiden, som man i dette eksempel ville sætte på sin annonce bliver således:
adgora.dk?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=juletilbud&utm_term=remarketing&utm_content=tekst2
Når resultaterne skal analyseres I Google Analytics kan trafikken findes i kilde / medium rapporten, eller på engelsk source / medium:
Bemærk funktionen med Secondary Dimension. Her kan der tilføjes en ekstra kolonne med de informationer som man har indtastet, i dette tilfælde målretning og tekst version.
Bemærk at navngivningen afviger fra UTM parametrene og findes under følgende:
Campaign Name = Campaign
Campaign Term = Keyword
Campaign Content = Ad Content
Interne links
I tilfælde hvor man vil se effekten af et link fra en intern side ses det ofte at der anvendes UTM parametre.
For at se forskellen mellem kliks på de to muligheder for Kompetencer kan mange tænke at adskille dem med UTM og f.eks. have den ene URL:
Adgora.dk/kompetencer?utm_source=adgora&utm_medium=direct&utm_campaign=kompetencer&utm_content=blaa_boks.
Så denne kan vise et klik på Se Kompetencer fra den blå boks nederst i billedet.
Konsekvenserne ved at indsætte links som dette vil være følgende:
- Antallet af sessioner vil øges og være ukorrekte. Hver gang der klikkes på knappen vil det se ud som om en ny session er påbegyndt med den nye kilde / medium, som er angivet.
- Konverteringer vil ikke blive tildelt korrekt. Hvis en bruger er kommet til websitet via en Facebook kampagne (facebook / cpc) og derefter klikker på knappen vil en ny session påbegyndes som adgora / direct.
- Foretager denne person efterfølgende en konvertering vil det som udgangspunkt stå som om konverteringen, der kommer fra adgora / direct og Facebook kampagnen vil ikke få tildelt den værdi den bør.
- Bounce Rate / Afvisningsprocent vil stige. I samme eksempel som ovenfor med Facebook vil den første session tælle som en afvisning da sessionen afsluttes uden at klikke videre fordi en ny session påbegyndes.
- Gennemsnitlig sessionstid vil falde. I selvsamme eksempel vil sessionen blive afsluttet ved klikket og sessionstiden vil være langt lavere end den réelt bør være.
Konklusion
Det kan være en god idé at måle på hvilke elementer på websitet, som fungerer bedst for at optimere websitet visuelt. Det er imidlertid ikke den rigtige løsning at anvende UTM parametre da det påvirker data fra andre marketingaktiviteter. En bedre løsning er at oprette Google Analytics Events på de ønskede elementer.
Anvendelsen af UTM parametre internt på sitet kan potentielt have meget store konsekvenser. Det påvirker alle andre aktiviteter og kan få trafikkilder til at fremstå som meget dårlige uden réelt at være det. Hvis beslutninger om at slukke for disse på baggrund af analysen kan det i værste fald resultere i dårlige resultater på bundlinjen selvom det kan se ud som om at det er den rigtige beslutning der træffes.
Udfyld formularen, så ringer vi dig op indenfor 24 timer.
Ingen kommentarer